Om hjärnan, kroppen och universum

I slutet av 1990-talet satsade hjärnforskaren Christof Koch en låda vin på att forskningen om medvetandet kommer att nå ett genombrott senast år 2023. Den numera världsberömde filosofen David Chalmers satte emot.

Vadet blir avstampet i en berättelse som utforskar gränserna för vår kunskap om medvetandet. Vetenskapsjournalisten Per Snaprud träffar här flera av vår tids främsta forskare och tänkare i frågan, och deltar själv i experiment som löser upp banden mellan jaget och kroppen.

Boken börjar med ett tydligt fokus på hjärnan, från neurologi nedtecknad med hieroglyfer till den senaste tekniken för att styra utvalda celler i en levande hjärnan med laserstrålar.

Perspektivet vidgas sedan till kroppen, och vidare till hisnande tankar om medvetandet som en grundläggande egenskap i hela universum. Boken utmynnar i en relativt säker prognos om vem som kommer att vinna vadet.

Läs ett smakprov ur boken (på förlagets Natur & Kulturs sida, öppnas i nytt fönster).

Läs om boken på förlaget Natur & Kulturs sida (öppnas i nytt fönster).

Ladda ned högupplösta bilder på Per Snaprud eller bokens omslag (på förlagets sida, öppnas i nytt fönster).

Kortfakta

Titel: Medetandets återkomst : Om hjärnan, kroppen och universum
Författare: Per Snaprud
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 200
Utgivningsdatum: 2018-05-12
Upplaga: 1
Förlag: Natur & Kultur Akademisk
ISBN: 9789127819122

Om författaren Per Snaprud

Per Snaprud är vetenskapsjournalist och före detta hjärnforskare. Han arbetar på Forskning & Framsteg, och har tidigare varit verksam vid Dagens Nyheters och Sveriges Radios vetenskapsredaktioner. Han har en bakgrund som licentiat i medicinsk vetenskap från Karolinska institutet, där han studerade samspelet mellan olika signalämnen i hjärnan.

Läs mer

Sagt om ”Medvetandets återkomst”

”Det här är nog den trevligaste och mest intressanta populärvetenskapliga bok jag läst om den moderna medvetandeforskningen. Snaprud lyckas på ett lättsamt och roligt sätt knyta ihop sina personliga möten och intervjuer med ledande forskare i fältet till en spännande berättelse.”

Hans Liljenström, medvetandeforskare och professor i teoretisk biologi och biofysik vid SLU.

”Medvetandets återkomst är spännande, hisnande, välskriven (förstås) och alldeles, alldeles underbar.”

Maria Gunther, vetenskapsredaktör, Dagens Nyheter.

”Forskare och filosofer har äntligen på allvar börjat studera det största mysteriet av alla: uppkomsten av medvetna upplevelser. Per Snaprud skildrar de senaste rönen på ett utmärkt och fängslande sätt.”

Paavo Pylkkänen, universitetslektor i teoretisk filosofi, Helsingfors universitet.